Jag går fortfarande runt med ett leende på läpparna. Vi har genomfört vår första nationella konferens och det gav mersmak! Jag fick lite samma känsla som jag ibland får på stora scoutläger – vi är många och tillsammans kan vi förändra! Fast vi är olika och är där av olika orsaker. Inom scouting kan det t ex vara av natur eller samhällsintresse. På konferensen samlade vi experter inom bioflygbränsle, elektrobränsle, elflyg, myndigheter, finansiärer, konsulter, miljörörelsen, politiker, beslutsfattare, akademin, tjänsteforskare och affärsutvecklare. För att bara nämna några. På slutet sjöng vi ”With little help from my friends”. Känns nästan lite ”väl smörigt” nu när jag skriver det, men då kändes det bara ”gött i magen”.
I pauser kunde man höra projekt diskuteras och möten bokas – det ser jag som ett bevis på en lyckad konferens. Det verkar våra deltagare också tycka eller vad sägs om: ”Gav mersmak!”, ”Det är möjligt”, ”Äntligen känns det hoppfullt” eller ”Jag trodde inte vi skulle komma så långt på så kort tid!”
Under Fossilfritt flyg 2045-konferensen lanserade vi också NEA (Nordic Network for Electric Aviation). Jag ser att vi kan få stora synergier mellan NEA och Fossilfrittflyg2045. Inte minst för att det är två olika branscher, med olika tekniker, men de har samma mål. Fossilfri mobilitet. Jag tror det kan vara bra att tänka mobilitet ibland istället för flyg. Tjänsten/behovet istället för produkten. Vi hittar lite andra lösningar då.
Du kan läsa mer både om NEA och konferensen i vårt nyhetsbrev men jag måste också få nämna vår huvudtalare Jennifer Holmgren. Jag är lite starstruck när det gäller Jennifer. Människor som drivs av en passion är härliga att umgås med tycker jag! Du kan se hela hennes föredrag på livestreamen – gör det om du inte var på plats i Karlstad och hörde henne på plats. Eller om du var det, lyssna igen! Det finns alltid mer att lära. Vi har fått Jennifers förtroende att använda Carbon Smart som är ett uttryck som LanzaTech (där Jennifer är vd) har varumärkesskyddat. Jag tycker om svenska – så hjälp oss gärna att komma på ett svenskt uttryck – men tills vi har det på plats kommer vi använda Carbon Smart!
Det betyder att i allt vi gör måste vi tänka på att använda så lite koldioxid som möjligt och helst bara återvunnen koldioxid. Vi måste börja se på allt ”kol” som diamanter – använda dem vid speciella tillfällen. Det gäller när vi köper kläder, äter eller för den delen flyger. Vi måste hålla koll på vår koldioxidbudget och välja de bästa alternativen! Det var också en av de tre lärdomar som jag och Malin Strand pratade om.  Vi kan inte vänta på alla lösningar utan göra det vi kan redan nu. Det betyder t ex att du kan köpa bioflygbränsle hos BRA, SAS eller FlyGreenFund om du väljer att flyga, men också att du väljer direktflyg om det är möjligt och packar din väska så lätt som det går. Vilka de andra två lärdomarna var – ja det kan du höra på vår inledning i livestreamen.

Pin It on Pinterest

Share This